Monday, December 10, 2007

Julie!

Reedel, peale kooli, läksime ühele toredale kursaõele, Julile, külla. Ta elab Lemvigis, mis asub Taani lääneranikul. Kui kohale jõudsime, ei jõudnud ära imestada, kui armas kodu neil on.
Pereisa valmistas meile maitsva õhtusöögi, milleks oli grillliha viskikastmes, kõrvale pakuti maitsvat veini. Söögilaua ääres sai päris kaua jutustatud maast ja ilmast, sest Julie isa rääkis väga head inglise keelt. Olime päris väsinud, kahest möödunud päevast ning filmi vaadates uinusime magusalt.
Laupäeva hommikul tõusime varakult, selle peale, et keegi köögis askeldas, kaetud oli rikkalik hommikusöögilaud. Peale kosutavat kõhutäit, läksime terve perega (Julie vanemad ja väike õde ka) vabaõhumuuseumisse, kus võis näha Taani elu 17-19 sajanditel. Ilm oli mõnus, jalutasime ringi kui üks suur pere. Seal võis näha igasugu huvitavaid asju vanast ajast: pastelde meisterdamine, puumänguasjade nikerdamine, raua-, ning pagaritöökoda. Peale ringituuritamist jõime kuuma kakaod ja sõime tradistsioonilsi Taani jõulusõõrikuid. Tunnid möödusid lennates ning peagi oli pime käes.
Kodus ootas meid ees vahva tüdrukute õhtu. Juliel on eraldi vannituba, kus on kõlarid ja väike sohva. Seal oli tore ennast peoks ette valmistada ja põnevaid neidude jutte rääkida.
Pidu oli vahva! Kuna Lemvig on üsna väike linnake, siis uued näod ei jää märkamata. Klubis saime päris suure tähelepanu osaliseks, kõik poisid-tüdrukud vahtisid meid, et kes need siia tulnud on ning isegi taani keelt ei räägi. Peale suurt möllu läksime kohalikku pizzabaari ja koju jõudsime alles varastel hommikutundidel.
Pühapäev ootas meid üllatus! Kui magamistoast kööki läksime, nägime laual kahte säravat pakikest. Pereema oli meile mõlemale armsa kingituse teinud. Pärastlõunal läksime Julie poisile külla, kes elab suures farmis, neil on ~500 lehma. Ta tegi meile farmis ekskursiooni, kus nägime piimavalmistamise protseduuri, kahepäevaseid vasikaid ja igasugu ägedaid masinaid.
Edasi sõitsime ookeani äärde, nautisime vahutavat vett ja värsket õhku. Õhtul sõime traditsioonilist Taani jõulusööki. Neil on üks hea magustoit, kuhu sisse on ära peidetud mandel ning, kes selle leiab, saab kingituse. Ütleme nii, et kingitus läks ühele eestlasele, blondi peaga. Peale maitsvat kehakinnitust läksime käsipalli vaatama. See spordiala on Taanis populaarsuselt teine, esimene on jalgpall.
Oli hea nädalavahetus ja koduigatsus on nüüd veelgi suurem!

No comments: